Show menu

Αστροβιολογία: αναζήτηση της αρχής και της εξέλιξης της ζωής

10.12.2018

Αγαπητοί φίλοι,
Σας περιμένουμε στην επόμενη ομιλία του Cafe Scientifique. 
Πριν μπούμε σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, ας κοιτάξουμε λίγο προς τ'αστέρια!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 7μμ
"Αστροβιολογία: Η επιστήμη της αναζήτησης της αρχής και της εξέλιξης της ζωής"
Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Λίγα λόγια για το θέμα:
Η αναζήτηση της ζωής σε άλλους πλανήτης δημιούργησε ένα καινούργιο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας, αυτό της Αστροβιολογίας. Αν και η αναζήτηση αυτή ξεκίνησε από χημικούς και βιολόγους, συνδέθηκε άμεσα με την γεωλογία, μια και τα ίχνη της ζωής φυλάσσονται πολύ καλά μέσα στα ορυκτά και τα πετρώματα και μόνο εκεί μπορούμε να τα βρούμε. Άλλωστε, η παλαιοντολογία θεωρείται μέρος της γεωλογίας και διδάσκεται στα προγράμματα σπουδών των γεωλογικών τμημάτων. Ίσως τα ίχνη αυτά να βρίσκονται ακόμη στη γη μας, αν και αυτό δεν είναι πολύ πιθανό μιας και τα πρώτα πετρώματά της ανακυκλώθηκαν πολλαπλώς λόγω των τεκτονικών κινήσεων. Είναι όμως πολύ πιθανό να βρίσκονται ακόμη σε άλλους πλανήτες, γι' αυτό και τους εξερευνούμε, όπως για παράδειγμα τον Πλανήτη Άρη. Το εύρος της πληροφορίας που αντλήσαμε μέχρι τώρα ήταν τέτοιο που πλέον αυτές οι επιστήμες έχουν τόσο πολύ διεισδύσει η μία στην άλλη ώστε μπορούμε να θεωρήσουμε την Αστροβιολογία σαν μια αυτόνομη επιστήμη, ενώ διαφαίνεται πλέον η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών Αστροβιολογίας. Αυτή η αναζήτηση τελικά μας οδήγησε σε νέα μονοπάτια που ταυτίζονται και με τις αρχικές μας φιλοσοφικές ανησυχίες και ερωτήματα, δηλαδή: Πώς ξεκίνησε η ζωή και σε ποια περιβάλλοντα; Ξεκίνησε εδώ στην γη μας ή είμαστε όλοι εξωγήινοι; Ποια είναι τα φυσικοχημικά όρια ύπαρξης της ζωής;

Στην ομιλία θα αναφερθούμε στις βασικές αρχές της νέας αυτής επιστήμης, στα περιβάλλοντα που υποθέτουμε ότι ξεκίνησε η ζωή, στα είδη των ιχνών "απολιθωμάτων" που αφήνει η ζωή στα πετρώματα και ορυκτά αυτών των περιβαλλόντων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο τα ανιχνεύουμε ή τα διακρίνουμε.

Ο ομιλητής μας:
Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης σπούδασε Γεωλογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Manchester στην Αγγλία, απ' όπου έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα των Επιστημών της Γης. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Γενικών Επιστημών (τώρα Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών). Έχει εργαστεί επίσης στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και στο Ινστιτούτο Μικρομηχανικής και Μηχανικής Ακριβείας, του Πολυτεχνείου της Βιέννης στην Αυστρία, όπου ασχολήθηκε με την μικρομηχανική και τις φωτονικές τεχνολογίες. Από το 2003 διδάσκει στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ορυκτολογία και εφαρμογές της, την πετρολογία, τους ορυκτούς πόρους, τη γεωχημεία, την πλανητολογία, την αστροβιολογία, και την ανάπτυξη αναλυτικών συστημάτων και λογισμικού. Είναι εντεταλμένο μέλος για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αστροβιολογίας (European Astrobiology Network Association - EANA), ενώ διαδίδει την Αστροβιολογία στην Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας που διαχειρίζεται (http://www.astrobiology.gr). Ασχολείται επίσης με τη συντήρηση και τον καθαρισμό αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς με τεχνικές laser.

Οι εκδηλώσεις του Cafe Scientifique γίνονται στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Ο χώρος είναι ακριβώς μπροστά στο σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο (δίπλα στις γραμμές του τρένου, 50μ με κατεύθυνση προς Μοναστηράκι).

Η είσοδος στις εκδηλώσεις μας είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).